Nieuws

Coronacrisis heeft gezorgd voor een zeer sterke groei PC-markt

De coronacrisis heeft voor een zeer sterke groei in de PC-markt gezorgd. De totale wereldwijde markt groeide met meer dan 22 procent, wat al sinds 2011 niet meer is voorgekomen.

De wereldwijde markt voor PC’s groeide met 22,7 procent tot in totaal 124,4 miljoen stuks, blijkt uit cijfers van Canalys. De marktonderzoeker telt hierbij de desktop-PC’s, tablets, Chromebooks en notebooks.

De enorme groei is vooral te danken aan systemen die gebruikt worden voor thuiswerken en thuisonderwijs: Chromebooks, tablets en laptops. De verkoop van desktop-systemen daarentegen daalde met 32 procent.

De vraag naar Chromebooks is in het afgelopen kwartaal ruim verdubbeld. In totaal werden er 9,4 miljoen van verkocht, wat maar liefst 122 procent meer was dan in het derde kwartaal van 2019. De Chromebooks worden vooral veel aangeschaft in het educatieve segment. Ze zijn niet alleen relatief goedkoop maar ook makkelijk te beheren voor scholen, waardoor de kans op verstoringen minder is, volgens Canalys.

Tabletmarkt leeft weer helemaal op

Ook was er veel vraag naar notebooks en tablets. Hiervan werden 88 procent meer systemen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De markt voor tablets leefde enorm op. In het eerste kwartaal van dit jaar was volgens IDC zelfs nog sprake van een daling van ruim 18 procent. Volgens Canalys zijn tablets “opgestaan uit de dood omdat ze in deze coronacrisis een perfecte balans bieden van mobiliteit, verwerkingskracht en een goede prijs.”

Wereldwijde marktleider voor tablets is Lenovo met een marktaandeel van 18,9 procent, op de voet gevolgd door Apple, dat 17,7 procent van de markt in handen heeft.