Een sterk wachtwoord kiezen

We vinden het belangrijk om uw data goed te beveiligen, dat begint met een goed wachtwoord, maar daar houdt het zeker niet op. Complexe wachtwoorden zijn achterhaald, omdat het niet praktisch is. U kunt uw gegevens beter beveiligen met goede wachtwoordzinnen. Beveilig uw Spinware omgeving, e-mailaccount(s) of andere omgeving met een wachtwoordzin, die onthoud u makkelijker. Voorbeeld: Ik Heb 25 Huisdieren.

Geen complex wachtwoord, maar wat is dan wel een vereiste? Nieuw wachtwoorden moet bestaan uit minimaal 12 karakters. Een wachtwoord met 12 tekens of meer is veel sterker. Een wachtwoord van 12 in plaats van 8 tekens maakt het wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk.

Advies: gebruik wachtwoordzinnen

  • Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz.) versterken het wachtwoord.
  • Gebruik wachtwoordzinnen van minimaal 4 woorden. Gebruik geen spreekwoord of bekende zin, maar het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.
  • Een voorbeeld is: 101 Kilometer Is Straks Nu Hard. Dit wordt als wachtwoord: 101KilometerIsNuTeHard
  • Het wachtwoord mag geen makkelijk te raden persoonlijke informatie bevatten, zoals een naam, geboortedatum of adres.
  • Pas wachtwoorden minimaal 2 keer per jaar aan. Niet te vaak, want u moet het wel kunnen onthouden.

Nog een paar tips…

Gebruik variaties

Als u een goede wachtzin heeft dan kunt u daar een aantal letters aan toevoegen, die iets zeggen over de applicatie of dienst waarvoor deze wachtzin bedoeld is. Voor Gmail bijvoorbeeld de eerste drie letters gma. Zo weet u altijd het wachtwoord voor elke toepassing uit uw hoofd. Ook is elk wachtwoord dan anders. Mocht uw wachtwoord toch worden gehackt, dan zijn niet meteen al uw wachtwoorden voor al uw toepassingen bekend.

Gebruik nooit wachtwoorden die te raden zijn, zoals varianten op uw eigen naam of de namen van uw huisdieren, kinderen of geliefden, hobbies of andere persoonlijke voorkeuren of kenmerken, want die zijn gemakkelijk te achterhalen, vooral via sociale netwerken.

Wachtwoorden nooit lokaal opslaan op uw computer

Wachtzinnen kunt u beter niet op uw computer opslaan. Onthoud uw wachtzin dus of schrijf hem eventueel ergens op waar u hem makkelijk weer terug kunt vinden, bijvoorbeeld in een favoriet boek.

Verander regelmatig uw wachtwoorden

Het is verstandig uw wachtwoorden regelmatig aan te passen. Een nieuw wachtwoord instellen is snel gebeurd en het kan een hoop ellende voorkomen. Doe dat in elk geval voor uw e-mailaccounts, uw wifi-wachtwoord en voor inlogcodes van uw sociale profielen.

Gebruik een Password manager

Gebruik een password manager als u veel wachtwoorden hebt en het moeilijk vindt die allemaal te onthouden. U heeft dan maar één password nodig. De manager onthoudt de rest. Voorbeelden van betrouwbare password manager zijn: Roboform (Windows), 1Password (Mac) en Kaspersky Password Manager (Windows).

Wilt u advies over het instellen en het beheren van uw wachtwoorden? Wij staan altijd voor u klaar. Neem dus gerust contact met ons op voor advies.


“Spinware, een einde aan al uw ICT zorgen!”