Computer
Nieuws

Kleinere daling pc-markt ten opzichte van vorig jaar

De pc-markt vertoont dit jaar een veel bescheidenere terugval dan vorig jaar met een daling van 2,9 procent. In 2013 eerder werden nog 9,5 procent minder pc’s en notebooks verkocht dan een jaar ervoor. Dat stelt marktonderzoeker Gartner die zelfs van een ‘relatieve opleving’ spreekt voor de wereldwijde pc-markt. Daaronder schaart Gartner de bureaupc’s, laptops en ultra mobiles.

De ‘opleving’ is grotendeels te danken aan zakelijke gebruikers, die ter vervanging van Windows XP meer nieuwe pc’s en laptops aanschaffen. Ook komt het doordat de normale zakelijke vervanging van pc’s dit jaar goed doorgaat, vooral in West-Europa. Gartner verwacht dat in de volwassen markten 60 miljoen pc’s en laptops worden aangeschaft ter vervanging van verouderde zakelijke systemen. In totaal worden dit jaar 308 miljoen pc’s, laptops en ultra-mobiles verkocht.

De marktonderzoeker ziet de verkoop van traditionele pc’s en laptops dalen met 6, 7 procent dit jaar en 5,3 in 2015.

Rustige groei tabletmarkt

De vraag naar tablets groeit dit jaar wat rustiger dan in voorgaande jaren, doordat al sprake is van enige verzadiging in volwassen markten. In 2014 zullen 256 miljoen tablets worden verkocht, wat bijna 24 procent meer in dan in 2013.

Dit jaar worden 1,9 miljard mobiele telefoons verkocht, voorziet Gartner. Dat is 3,1 procent meer. De groei is vooral afkomstig van smartphones. In 2018 zal 88 procent van de mobiele telefoons een smartphone zijn.

Bron: automatiseringgids.nl (Geschreven door Tanja de Vrede).