Internet Explorer
Beveiliging

Lek Internet Explorer: wat te doen?

Eerst waarschuwden de Amerikanen, en nu zegt ook de Nederlandse politie: gebruik voorlopig geen Internet Explorer om te surfen op het internet. Maar waarom?

Er is een probleem met de beveiliging in Internet Explorer (IE), de browser die standaard bij Windows zit. Het beveiligingslek zit in alle versies van Internet Explorer die de laatste dertien jaar zijn uitgebracht. Hackers kunnen een speciale, gevaarlijke website opzetten. Zodra een gebruiker van Internet Explorer die site bezoekt, kan de hacker bijvoorbeeld een virus op de computer installeren.

Een hacker moet er dus wel eerst in slagen om gebruikers van Internet Explorer naar zo’n gevaarlijke website te lokken. Dat kan via een link in een e-mail of op sociale media. Je loopt als IE-gebruiker dus niet onmiddellijk gevaar, maar er is wel een groot risico als je per ongeluk op een foute link klikt.

Hoe kan ik mezelf beschermen?

Op dit moment kun je voor alle zekerheid het beste een andere browser dan Internet Explorer gebruiken, zoals Chrome, Firefox of Opera. Dat is wat de Nederlandse politie en ook het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid aanraden.

Microsoft, de maker van Internet Explorer, biedt nog een oplossing, namelijk het inschakelen van de “uitgebreide beveiligde modus”. Je kunt IE dan gebruiken zonder vatbaar te zijn voor het beveiligingslek, maar daar staat een flink nadeel tegenover: websites als YouTube werken dan niet meer goed. Bovendien hebben niet alle versies van IE die uitgebreide beveiliging.

Ondertussen werkt Microsoft aan een beveiligingsupdate om het probleem definitief te verhelpen.

Bron: website NOS.nl